• Nutrição e Hipertensão – Artigo 10

    Adaptação da dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) para cuidado nutricional no período pós-parto, no âmbito da Atenção Básica RESUMO: Introdução: A retenção de peso pós-parto é fator preditor para desenvolvimento de obesidade. Entretanto, não existe um protocolo para o cuidado nutricional de mulheres no período pós-parto, no Brasil. Objetivo: Este estudo teve por objetivo adaptar a dieta Dietary Approaches ...
  • Nutrição e Hipertensão – Artigo 9

    Hypertension and salt intake in an urban population ABSTRACT Objective : To evaluate the salt intake and urinary Na +/K+ ratio in a randomized sample from an ethnically mixed urban population. Methods : A randomized residential sample of 2,268 individuals aged 25-64 in Vitória, ES, was selected, of whom 1,663 (73.3%) reported to the University Hospital for standardized tests. Salt, Na+ and K+ intake was estimated from 12-hour urine ...
  • Nutrição e Hipertensão – Artigo 8

    A Variedade da Dieta é Fator Protetor para a Pressão Arterial Sistólica Elevada Resumo Fundamento: A dieta influencia diretamente a hipertensão arterial (HAS), que é um dos principais fatores de risco da doença cardiovascular. Objetivo: Associar a HAS com fatores dietéticos de adultos clinicamente selecionados para programa de mudança de estilo de vida. Métodos: Estudo transversal composto por 335 indivíduos, com idade entre 44 ...
  • Nutrição e Hipertensão – Artigo 7

    Abordagem dietética para controle da hipertensão: reflexões sobre adesão e possíveis impactos para a saúde coletiva Resumo A dieta DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) é considerada um padrão alimentar saudável, sendo preconizada para o controle da hipertensão arterial. O objetivo do artigo foi revisar a literatura sobre a dieta DASH e verificar sua adesão pela população brasileira. Realizou-se revisão integrativa nas ...
  • Nutrição e Hipertensão – Artigo 6

    The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Eating Pattern in Special Populations Abstract The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) trial showed that a diet rich in fruits, vegetables, low-fat dairy products with reduced total and saturated fat, cholesterol, and sugar-sweetened products effectively lowers blood pressure in individuals with prehypertension and stage I hypertension. Limited evidence is available on the safety ...
  • Nutrição e Hipertensão – Artigo 5

    Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet and Blood Pressure Reduction in Adults with and without Hypertension: A Systematic Review andMeta-Analysis of Randomized Controlled Trials ABSTRACT The Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet is recognized as an effective dietary intervention to reduce blood pressure (BP). However, among randomized controlled trials (RCTs) investigating the DASH diet–mediated BP reduction, ...
  • Nutrição e Hipertensão – Artigo 4

    The DASH Diet, 20 Years Later This year marks the 20th anniversary of the publication showing the blood pressure–lowering effects of the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet.1 The DASH diet is considered an important advance in nutritional science. It emphasizes foods rich in protein, fiber, potassium, magnesium, and calcium, such as fruits and vegetables, beans, nuts, whole grains, and low-fat dairy. It also limits foods ...
  • Nutrição e Hipertensão – Artigo 3

    Role of Dietary Components in Modulating Hypertension Abstract Hypertension is a major health issue, particularly in medically underserved populations that may suffer from poor health literacy, poverty, and limited access to healthcare resources. Management of the disease reduces the risk of adverse outcomes, such as cardiovascular or cerebrovascular events, vision impairment due to retinal damage, and renal failure. In addition to pharmac...